Introducere

Gelato - Istorie
 
 
Gelato este o delicatese care dateaza de mii de ani. Inceputurile deserturilor congelate sunt înregistrate în anul 3000 î.H când asiaticii au descoperit ca ar putea consuma cu gheaţă zdrobită cu diverse arome. Cinci sute de ani mai târziu a devenit un obicei al faraonilor egipteni să ofere oaspeţilor o cupă de gheaţă îndulcită cu arome de fructe. Italienii s-au alaturat ceva mai tarziu si au inceput sa manance gheata acoperita cu miere.
 
Abia in timpul Renasterii a inceput marea traditie a gelato-ului in Italia. Familia de Medici din Florenţa a sponsorizat chiar un concurs, în căutarea celui mai gustos desert inghetat. Ruggeri, un fermier care crestea pui si gatea in timpul liber a luat parte la concurs si a reusit chiar sa-l castige prezentand un desert cu suc de fructe si gheata (ceva similira cu sorbet-ul de astazi). Reputatia lui Ruggeri a crescut vertiginos, iar Caterina de Medici l-a luat pe Ruggeri cu ea in Franta. Caterina era convinsa ca numai el ar putea rivaliza cu deserturi fine ale bucatariei franceze - chair avea să-i pregateasca ceva special pentru nunta sa cu viitorul rege al Frantei.
 
Pe la sfarsitul anilor 1500 famila de Medici a comandat celebrului artist şi arhitect Bernardo Buontalenti să pregătească o frumoasa serbare pentru vizita Regelui Spaniei. Folosindu-se aptitudinile sale culinare el elaborat si prezentat, intr-o maniera spectaculoasa din punct de vedere vizual, un desert cremos, congelat, cam ceea ce recunoastem azi drept gelato. Buontalenti este considerat inventatorul gelato-ului.
 
Dar Francesco Procopio dei Coltelli, un faimos propietar de restaurante este cel care a facut celebra gelato, in toată Europa. Procopio s-a mutat de la Palermo la Paris şi a deschis o cafenea care în curând a devenit un adevarat trend setter pentru cafea exotica, pentru ciocolata, dar si pentru un rafinat gelato, servit in pahare mici, care semanau cu cescutele pentru oua. Procope - acesta era numele cafenelei - a avut un succes enorm, iar gelato-ul s-a răspândit în Franţa, dar şi în alte părţi ale Europei.
 
Milestones in istoria Gelato
 
3000 îH Civilizatiile asiatice descopera ca se poate consuma gheata piste cu diverse arome.
2500 îH Faraonii egipteni oferea oaspetilor o cupa de gheata cu suc de fructe
 
0 Romanii au inceput sa consume gheata de pe vulcanii Etna si Vesuvius cu miere
1500-1550 Ruggeri participa la o competitive in Florenta si castiga ci un desert incghetat (apropiat de sorbetul de astazi)
1550-1600 Buontalenti pregateste pentru unbanchet dat in cyst Regelui Spaniei si acesta este momentul in care s-a servit  primul gelato. 
1686 Francesco Procopio se muta de la Palermo la Paris si isi deschide o cafenea, iar gelato devine cunoscut in toata lumea.